Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Het is een goedaardige aandoening, die echter wel vervelend en soms ook pijnlijk kan zijn. Een op de twee vrouwen krijgt ooit te maken met een blaasontsteking. De ontsteking wordt immers veroorzaakt door bacteriën en zeker niet door kou.

Een blaasontsteking verloopt meestal vrij onschuldig. Plassen kan een pijnlijk en branderig gevoel geven. Er is vaker aandrang om te plassen, maar de hoeveelheid urine is kleiner dan gewoonlijk. Soms ruikt de urine ook onaangenaam of is die troebel. Zelden zit er bloed in. Gelukkig duren de klachten meestal niet lang. De ontsteking geeft meestal geen koorts. Ze leidt hooguit tot een lichte temperatuursverhoging. Een blaasontsteking die niet behandeld wordt, kan soms overgaan in een ontsteking van het nierbekken. Dit gaat gepaard met koorts, je voelt je zieker en je kan hevige pijn in je flank krijgen. Bij zwangere vrouwen en vrouwen met een verminderde weerstand is dit risico groter. Daarom wordt een blaasontsteking bij hen steeds behandeld met antibiotica.

Wanneer naar de dokter?
Een blaasontsteking gaat na enkele dagen tot een week vaak vanzelf over. Afwachten geeft zelden een probleem.
Niettemin moeten volgende personen steeds hun huisarts raadplegen:
* zwangere vrouwen;
* vrouwen met verminderde weerstand;
* kinderen en mannen met klachten die op een blaasontsteking wijzen.

Omdat een onbehandelde blaasontsteking soms overgaat in een ontsteking van het nierbekken, is het aanbevolen om contact op te nemen met je huisarts als je je ziek voelt, koorts krijgt of pijn krijgt in de flank.
Ga ook op consultatie als:
* de klachten langer duren dan een week;
* de klachten drie tot vijf dagen na het starten van de antibiotica niet verminderd zijn;
* er meerdere blaasonststekingen na mekaar optreden;
* als je andere klachten hebt waarover je je zorgen maakt.

Hoe wordt een blaasontsteking behandeld?
Als een medische behandeling nodig is, bestaat ze uit een korte kuur met antibiotica. Na afloop kan het nog enkele dagen duren voordat de ontsteking genezen is en de klachten verdwenen zijn. Maak de kuur steeds af, ook als de klachten sneller verdwijnen. Als pijnstiller kun je paracetamol gebruiken. Treedt een blaasontsteking vaak op, kan een aangepaste behandeling nodig zijn.

Als je vaak last hebt van een urineweginfectie dan zijn er verschillende preparaten beschikbaar met een preventieve werking of preparaten die een urineweginfectie in een vroeg stadium kunnen verhelpen. Vraag raad in de apotheek!

Bron: www.cm.be


Search

+